Kunstig Intelligens, en ny endring

Referat fra ukens forelesning

Denne uken startet med en meget interessant forelesning holdt av Arne Krokan. Temaet i denne forelesningen var kunstig intelligens, også kjent som AI (artificial intelligence). Her snakket Arne om den kunstige intelligensens opphav, hvordan plattformer begynner å implementere dette og han kom med samtlige eksempler på hvor kunstig intelligens har blitt tatt i bruk i forskjellige organisasjoner.

Derfor vil jeg i dag vise dere en artikkel og skrive litt rundt denne.

Vil endringer komme så fort og så lett som vi tror?

https://www.ledernytt.no/vi-maa-jobbe-med-kunstig-intelligens-ikke-mot-den.6184551-458588.html

Over finner du linken til artikkelen jeg vil diskutere mine tanker rundt. Jeg har valgt denne artikkelen fordi det alltid er mye snakk om teknologi og fremtiden, jeg syntes denne artikkelen trekker fram viktige spørsmål og tanker rundt hvordan vi, eller ledere som denne er mer spesifikt rettet mot, skal klare å håndtere det uforutsigbare med tanke på AI (Artificial intelligence / kunstig intelligens), Blockchain og IoT (Internet of Things).

Artikkelen er basert på et intervju med Silvija Seres som er en matematiker og teknologiinvestor. Det er mange ting Seres nevner i dette intervjuet som jeg kan trekke fram i dette innlegget, men jeg skal holde meg til hovedpoenget hennes- Hvordan ledere skal håndtere den nye utviklingen. Som Seres nevner, forventer alle i samfunnet vårt at hele verden vil endres på noen få år med tanke på teknologi, men sånn er det jo ikke. Endringer kommer over tid, det er ikke slik at jeg våkner i morgen tidlig og alt er snudd på hodet på teknologifronten. Derimot kommer det hele tiden ny teknologi, noe som mange kan syntes er skremmende. Dette kan vi mennesker kjenne oss igjen i, det ukjente skremmer oss.

Illustrasjon av popba. Hentet gjennom Adobe Stock.

Hvordan skal vi håndtere endringene?

Som nevnt over kommer endringer hele tiden, og nå de siste årene har endringer skjedd i rekordfart når det kommer til teknologi. Kunstig Intelligens, Blockchain og Internet of Things har blitt helt normalt rundt oss, og det vokser stadig, så hvordan skal vi håndtere dette?

Dette spørsmålet stiller Seres opp med klare svar: hun nevner at vi ikke må “verne om gamle måter å jobbe på”, hun nevner at vi må lære om den nye teknologien og forberede oss på endringene som kommer. Som jeg har nevnt tidligere skremmer det ukjente oss mennesker, men om vi ikke lar det være ukjent kan vi bruke det til vår fordel. Det å lese seg opp på ting, ta inn informasjon og rett og slett prøve seg litt frem, vil gjøre at endringene ikke blir vår svakhet, men vår styrke.

Hovedfokuset til Seres i denne artikkelen er hvordan ledere skal håndtere disse endringene, noe som er litt selvsagt i og med at den er publisert på ledernytt.no, men jeg har en sterk tro om at disse tiltakene ikke bare gjelder ledere, men oss alle. Jeg mener nøkkelen med å håndtere endringer i teknologien, slik som AI, Blockchain og IoT, vil bare være å følge litt ekstra med, holde seg oppdatert og ikke være redd for å prøve seg litt frem.

Hvordan tenker du vi bør håndtere endringer?

5 Responses

  1. Veldig bra innlegg Elias! AI i dag og fremtiden er svært spennende. Bra skrevet og fint at du har med bilder. Likte også artikkelen du har valgt å basere innlegget på. Bra jobbet!

  2. Hei Elias

    Kult innlegg, og morsomt at du og dine medstudenter engasjerer hverandre i arbeidet med bloggoppgavene. Du skriver veldig godt, men jeg savner en fullstendig kildeliste i bunnen av innlegget for å å holde det oversiktlig! Gleder meg til ditt neste innlegg 😀

    Tobias, studentassistent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *