Vil 3D-Printing kunne produsere mat for oss fremover?

I dette innlegge vil jeg skrive litt om 3D-Printing og hva denne evnt kan føre til i Norge.

3D-Printing, også kjent som 3D-Utskrift eller additiv tilvirking/produksjon i Norge, er en måte å produsere objekter gjennom å smelte f.eks. plast eller andre materialer. Objektene blir fremstilt tredimensjonale, gjennom en 3D-printer, også kjent som 3D-skriver. 3D-printing blir ofte brukt til å lage prototyper eller andre små mindre modeller som ikke skal lages i store kvantiteter. Alt styres av et dataprogram, der man kan modellere selv eller laste ned andres kreasjoner for så å skrive dem ut.

3D printer. 3d printing close up
Av ProstoSvet.

Nye Bruksområder?

Bruksområdene til 3D-Printere blir flere og flere for hver dag som går, og det går raskere og raskere. De brukes av både privatpersoner, store bedrifter, i arkitektur, bil industrien og i helsesektoren; for eksempel til proteser.

En ting er nytt derimot, 3D-Printing av mat, som du kan lese mer om i linken under:

https://www.ntfe.no/journal/2019/2/tfe-2019-02b-1711/3D-printing_av_mat_%E2%80%93_hvor_langt_har_teknologien_kommet_i_dag?

3D-Printing av mat blir mer og mer vanlig hver dag som går, men selvom dette virker temmelig nytt for oss, er det ikke helt nytt. NASA begynte allerede å teste dette i 2006, for å kunne finne en måte gi mat effektivt og raskt til astronautene sine.

Andre eksempler på 3D-Printet mat kan vi finne på restauranter som; Fook Ink (England), Mélisse (Santa Monica, USA) og La Boscana (Bellvis, Italia). 3D-Printet mat har også blitt et nytt hjelpemiddel for eldrehjem i Tyskland for å kunne mate de som sliter med å tygge maten sin selv, der dem gir et produkt kalt “Smoothfoods”.

3d rendered illustration of a 3d printer printing a burger Av SciePro

Fremtiden

Jeg tror 3D-Printing kan bli en stor del av vår fremtid. Kanskje i fremtiden det vil bare bli såpass lett at man bare kan laste ned et måltid, så skrive det ut og spise. Jeg tror at hvis dette blir en realitet vil det endre hele det norske matmarkedet. Jeg tror mange vil miste jobben på tradisjonelle restauranter, leveringstjenester og fabrikker. Den digitale markedsføringen i matmarkedet vil fort endres til hvem har den beste printeren, hvem har det beste printer mat-produktene og oppskriftene.

Hva tenker du?

Kilder:

https://bernardmarr.com/what-is-3d-printed-food/

https://www.ntfe.no/journal/2019/2/tfe-2019-02b-1711/3D-printing_av_mat_%E2%80%93_hvor_langt_har_teknologien_kommet_i_dag?

https://3dprinting.com/food/4-famous-restaurants-that-use-3d-printers/

Illustrasjoner:

https://stock.adobe.com/no/

Tags:

One response

  1. Hei Elias

    Veldig interessant at du spesifiserte tema såpass, dette var svært lærerikt for meg! Liker veldig godt bruken av bilder, og du har også vært flink med kildene. Innlegget er derimot for kort, og du burde sikte på å skrive minst 6-/700 ord. Gleder meg til neste innlegg!

    Tobias, studentassistent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *