Hvordan våre interesser påvirker våre nettsøk

I dette innlegget vil jeg snakke litt om hvordan algoritmer kan begrense oss på internett, hvordan vi kan bli låst i søkeresultater som vil gi oss tunnelsyn. Jeg vil snakke litt om filterbobler og ekkokamre, og hvordan dette kan være en fare for oss på internett i årene som kommer.

Filterbobler

I dag så jeg en interessant TED talk fra TEDx 2011, den var holdt av Eli Pariser. Her snaket Pariser om noe han kalte filterbobler.

Selve begrepet «filterboble» skapte Pariser selv, og ble kjent igjennom boken hans The Filter Bubble som ble gitt ut samme året som hans TED-talk. Men hva er en filterboble?

Jo en filterboble er rett og slett filtrering av hva vi søker på, og hva vi klikker på når vi surfer internettet. Algoritmene som går på Facebook, Google og andre nettsteder/applikasjoner vil begrense søkeresultatene våre til resultater som algoritmene lærer at vi liker. Algoritmene vil filtrere ut informasjon som algoritmene ander som irrelevante for oss, dem lærer å kjenne oss og vi får skreddersydde søkeresultater.

Algoritmer gir oss tunnelsyn

Slik som Pariser forklarer i hans TED-talk, kan det oppstå ekkokamre igjennom filterboblene. Ekkokamre er rett og slett når søkeresultatene bare viser en side av en sak, kun helt like meninger og perspektiver.

Man kan se på et ekkokammer som en plattform, f.eks det Pariser opplevde. Han er en politisk aktiv liberalist, men som han sier liker han å få innblikk i andres meninger, som republikanere sine. En dag han scrollet nedover facebook siden hans opplevde han at republikanske artikler og lenker hadde forsvunnet. Dette er på grunn av at algoritmene hadde registrert at han var mer aktiv på liberalistiske innlegg og lenker. Dette resulterte i at han havnet i et liberalistisk ekkokammer, der det kun kom opp likesinnede og partiske innlegg, med ingen måte å se andre perspektiver.

Illustrasjon: peshkova

Etikk i søk

Helt siden internettet kom, har det samler oss mennesker. Det er et hav av informasjon og det er lettere å lese seg opp på forskjellige ting, men hva om alle havner i et ekkokammer?

Det skumle med disse filterboblene er at vi ikke selv kan velge hva som skal bli filtrert ut, vi bare får servert det algoritmene mener er best for oss. Disse algoritmene har ingen redaktøretikk, de tenker ikke over hva som er relevant samfunnsinformasjon, hvor viktige ting kan være eller at det er viktig å bli utfordret gjennom hva vi ser. Alt blir tilpasset til hva du liker, hva du jobber med og hvem du er som person.

Jeg mener at det er viktig at vi har en etikk i våre søk, slik at vi kan se ting som kanskje er litt ubehagelige, få søke resultater om krig, protester og folkemord. Ikke fordi at dette er noe vi må like, men dette er ting vi må være klar over skjer rundt oss.

Ferie eller krise?

En annen ting Pariser viser i sin TED-talk er et eksperiment han gjennomførte med sine venner. Han ba dem alle søke opp ordet «Egypt» og se hva dem fikk som søkeresultater. Det var spesielt to som skilte seg ut som Pariser ville vise frem; resultatene til Scott og Daniel. Scott hadde fått masse resultater fra krisen i Egypt, protester og gatedemonstrasjoner, mens Daniel på den andre siden hadde fått feriereklamer, egyptiske nyheter og annonser.

For meg var det å se disse resultatene helt sjokkerende. At man kan få så ulike resultater av å søke på det samme er virkelig tankevekkende, faktisk litt skummelt etter min mening.

Skummel fremtid

Om disse filterboblene ikke endres er jeg redd vi kan få problemer. Hvis dette fortsetter er jeg redd samfunnet vil oppleve store skiller, og flere ekkokamre. Vi kan allerede se resultater av dette i det norske samfunnet i dag; konspirasjonsteoretikere, korona-nektere og vaksinemotstandere.

Jeg mener at de store selskapene som setter i bruk slike algoritmer, må stå til ansvar for å tilrettelegge etiske søkeresultater gjennom sine algoritmer. For slike isolerte, ikke-utfordrede meninger og ekkokamre kan være skummelt for samfunnets fremtid.

Hva tenker du om filterbobler og ekkokamre? Er du i et ekkokammer? Er du bekymret for hvordan samfunnet blir påvirket av internett?

Gjerne kommenter under og del dine tanker.

Anbefaler også å se Eli Pariser sin TED-talk her.

Digitale meningsbobler er skadelige for demokratiet | Camilla AC Tepfers og Håkon Haugli: https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/i/vQr8Pw/digitale-meningsbobler-er-skadelige-for-demokratiet-camilla-ac-tepfe

SNL filterboble: https://snl.no/filterboble

I vår egen boble: https://www.nrk.no/ytring/i-var-egen-boble-1.12980934

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *